Vad är det för skillnad på toning och färgning? Är det ens någon skillnad? JA det är stor skillnad ska jag be att få tala om. Som frisör använder man toning eller oxidationsfärg beroende på kundens utgångsläge och det önskade resultatet.

Skillnaden mellan toning och oxidationsfärg är stor. Man kan enkelt förklara att toningen lägger sig ytligt på hårstrået som en ”hinna” och tvättas ur med tiden, medan en oxidationsfärg innehåller väteperoxid som öppnar upp hårstrået och sätter sig djupare. En oxidationsfärg tvättas inte ur helt, den bleknar med tiden men måste växa bort eller avfärgas.

Hur kan jag se skillnad?
Saken är den, att ”toningen” som du köper i mataffären är 9 av 10 gånger inte en toning. Det är en intensivtoning eller lättfärg. Så fort du behöver blanda två vätskor från förpackningen så är det INTE en toning. En toning är ALLTID en färdigblandad vätska. När du blandar de två vätskorna som brukar finnas i ett färgpaket så sker det en kemisk reaktion. Den ena flaskan är alltså väteperoxid, toningen innehåller färdiga färgpigment som inte behöver blandas med väteperoxid för att utvecklas.

Förstår ni?

Men jag rekommenderar INTE att ni färgar håret hemma, det kan gå så fel och då är det vi frisörer som får försöka rädda det. Det finns en anledning till att vi går en treårig utbildning för att lära oss detta. Så snälla lämna det till de som kan. Jag tycker egentligen att det är konstigt att hårfärger får säljas i vanliga mataffärer och liknande. Man hade ju inte försökt laga ett hål hemma istället för att gå till tandläkaren? Eller det kanske man hade gjort om det hade funnits verktyg att köpa i mataffären? Vad tror ni?