Många av mina kunder och läsare har så lite kunskap om hur hårfärg funkar. Därför tycker jag att det är så kul när man får läsar-frågor från bloggläsare som har funderingar kring sitt hår och hårfärg. T.ex. Kan man färga håret ljusare utan blekning?

Hej! Jag är en tjej med medellångt hår och har en mellanbrun färg, färgade håret häromdan för att jag ville bli ljusare i håret, men det blev mörkare! Har alltså chokladbrun färg i håret som även är lite mörkbrun! Hur gör jag för att färga håret ljusare? Kan jag slippa att bleka det och bara färga en blond färg? Berätta gärna!

Svar: Om vi börjar med att ställa oss frågan: vad är ”medellångt” hår? Är det till axlarna, halvvägs ner på ryggen eller till nyckelbenen? Hur ser en ”mellanbrun” hårfärg ut? Det som DU uppfattar som mellanbrunt är kanske mörkbrunt eller ljusbrunt i mina ögon? Det är alltid bra att skicka bilder i både dagsljus och inomhus för att man ska se hur utgångsläget ser ut.

Såhär är det: Om ditt hår är helt ofärgat från botten till toppen (inte ens ”tonat” någon gång) så kan man få håret ett par steg ljusare med oxidationsfärg. MEN om du någon gång har färgat eller tonat håret så kan man INTE färga håret ljusare. Då måste man använda sig av blekning!

Varför är det så?
Tänk dig att du har ett vitt papper. Du målar en ljusbrun penna på pappret och låter det vara några månader. Sedan målar du över den ljusbruna färgen med en rödbrun penna och låter även det vara några månader. Därefter målar du en mörkare brun penna över den röda färgen på pappret och till sist målar du en svart penna på allt. Tror du att du kan ta en ljusbrun penna och måla över det du tidigare har målat och att färgen sedan blir en snygg ljusbrun? Tror du det är lätt att sudda bort allt som du har målat och få fram en snygg vit färg igen? Svaret är NEJ.

Håret funkar ungefär likadant. Tänk dig hur många hårfärger och toningar som ditt hår har varit med om de senaste åren. Tänk på att om du har 40cm långt hår så är dina toppar FYRA ÅR gamla(!) Vad har du gjort med ditt hår under fyra år? Ganska många färgningar va? Säg att du har färgat håret ca 4ggr/år i 4 år, det är 16 färgningar! Är det så konstigt att det är svårt för oss frisörer att få till en jämn färg i hela håret? Håret som är i botten är helt ofärgat medan håret i topparna har färgats nästan 20 gånger! Det finns flera anledningar till varför man går en treårig utbildning och sedan behöver jobba två år till innan man är behörig frisör 😉

Vilket tar mig till mitt bästa hårtips: Färga inte håret hemma! Speciellt inte om du vill bli ljusare i håret. Detta kan resultera i att ditt hår får en oönskad och ojämn ton eller att håret faktiskt går av.

Om man är väldigt mörk och vill bli ljusare skulle jag rekommendera att man börjar med att göra en avfärgning på salong. När man har gjort en avfärgning ser man hur mycket färg som har släppt och vad man behöver göra nästa behandling. Alla hår är olika och reagerar på olika sätt när man försöker ljusa upp det. Så det finns inga garantier över hur resultatet kommer att se ut.

Här är en galet snygg blond hårfärg som jag gjorde på min kund för ett par veckor sedan:färga håret