Vad innebär balayage? Är det en hårfärg som heter så eller är det en typ av teknik? Det är svårt att som kund förstå och skilja på olika ord inom frisöryrket. Men idag tänkte jag förklara begreppet Balayage.

För det första så är Balayage en slingteknik. Tekniken innebär att man på frihand målar slingor i håret för att uppnå ett naturligt och mjukt resultat. Det är ett franskt ord som betyder ”måla” och det är just vad man gör. Frihandsslingor är ett annat ord för balayage.

Så, det är inte en hårfärg som kallas så, det är vägen till att få en typ av hårfärg som känns lite solkysst och slingad. För att få en snygg balayage så krävs det att man har ett väldigt bra och fläckfritt utgångsläge. Man måste även vara ganska ljus från början för att tekniken ska fungera på bästa sätt.

Man kan göra på olika sätt och det finns ytterligare tekniker för att uppnå liknande effekter på sin hårfärg. Men i huvudsak används det för att uppnå en såkallad ”ombre” eller ”sombre”. Alltså kan man inte få färgen ”balayage”. Balayagetekniken används främst för att uppnå en solkysst känsla i håret och inte för att få vita slingor.

Såhär ser ofta Balayage-bilderna ut som kunderna visar:

11-black-hair-with-ash-blonde-balayage.jpg

MEN. Om man inte redan är väldigt ljusblond så är det nästan omöjligt att få det resultatet med balayage-teknik. Bilderna man hittar på nätet är inte alltid gjorda av frisörer som jobbar i Sverige. Utomlands använder de styrkor på väteperoxid som inte ens är tillåtna i Sverige.

När man låter blekningen verka i håret utan folie så blir processen väldigt långsam och slingorna blir oftast mer guldiga än askiga. Vill man ha ”vita” slingor så är balayage-tekniken inte att rekommendera.

Balayage kan se ut på väldigt många olika sätt beroende på vilket utgångsläge kunden har. Här nedan är några helt olika resultat jag har fått med hjälp av balayage-teknik:

img_5161-1024x768.jpg

img_6034-1024x768.jpg

IMG_0015-1024x683.jpg

img_5490.jpg